Jeśli jesteś jak większość ludzi w Polsce, prawdopodobnie nie masz wystarczającej ilości potasu w swojej diecie. Podobnie jak wapń i sód, potas jest minerałem występującym w niektórych produktach spożywczych. Odpowiednia ilość potasu w diecie pomaga zachować zdrowie, dlatego ważne jest, aby spożywać dużo produktów z wysokim poziomem jego zawartości.

Źródła pokarmowe potasu
Wiele produktów, które już spożywasz, zawiera potas. Produkty wymienione poniżej są w niego bogate. Jeśli chcesz zwiększyć ilość potasu w swojej diecie, dokonaj zdrowych wyborów żywieniowych, wybierając poniższe pozycje:

Wiele świeżych owoców i warzyw jest bogatych w potas: banany, pomarańcze, kantalupa, spadź, morele, grejpfrut (niektóre suszone owoce, takie jak suszone śliwki, rodzynki i daktyle, również zawierają dużo potasu), gotowany szpinak, gotowane brokuły, ziemniaki, słodkie ziemniaki, grzyby, groch, ogórki, cukinia, dynie, zielone warzywa liściaste.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na soki bogate w potas:
– sok pomarańczowy
– sok pomidorowy
– sok ze śliwek
– sok z moreli
– sok grejpfrutowy

Polecane dla Ciebie