Dieta śródziemnomorska

Pyszne jedzenie, które przetrwało próbę czasu i pomaga zachować zdrowie przez wiele lat. To jest sedno tradycyjnej diety śródziemnomorskiej!

Nie ma jednego planu diety śródziemnomorskiej, ale ogólnie bogata jest w dużo owoców i warzyw, fasolę i orzechy, zdrowe zboża, ryby, oliwę z oliwek, niewielkich ilości mięsa i nabiału oraz czerwonego wina. Ten styl życia zachęca również do codziennych ćwiczeń, dzielenia się posiłkami z innymi i czerpania radości z tego wszystkiego.

Co możesz jeść, a czego nie

Podczas diety śródziemnomorskiej będziesz jeść głównie produkty roślinne, w tym owoce i warzywa, ziemniaki, chleb pełnoziarnisty, fasolę, orzechy i nasiona. Możesz trafić na jogurt, ser, drób i jajka w małych porcjach. Powinieneś jeść ryby i owoce morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. „Dobre” tłuszcze dają długowieczność: zamiast masła lub margaryny pomyśl o oliwkach, oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechach, nasionach słonecznika i awokado. Podczas gotowania korzystaj dużo z oliwy z oliwek. Sięgnij po zioła i przyprawy, aby dodać smaku.

Czerwone wino jest jak najbardziej obecne, lecz oczywiście z umiarem (jeden kieliszek dla kobiet, jeden do dwóch dla mężczyzn). Cały czas to jednak woda jest podstawowym napojem!